MENÜ

imádjuk a kutyákat

vegyél egy doboz kaját s megmentettél egy kutyát

2013. 05. 28.                                                        A fül

 

      A fül nagyon érzékeny érzékszerv. A kutyusok fülében számos baktériumok,rovarok és bogarak meglapulhatnak. Mindig meg         kell nézni a fülét. Nyáron vigyázzon, hogy fülébe ne kerüljön fűfélék vagy búzakalás, mert gyulladást okozhat! Ha toklász jut a fülébe akkor orvoshoz kell fordulni.Üdv:Virág

Kutya testrészei

Orr

 

A kutyák szaglása rendkívül fejlett. Becslések szerint kb. egymilliószor jobb szaglóérzékkel rendelkeznek, mint az emberek. Nehéz elképzelni, milyen információkat szerezhetnek meg szaglószervük által az ebek. rejtélyes érzékük miatt olyan tevékenységekre taníthatóak be, mint a föld alatt termő szarvasgomba vagy akár az ember bizonyos fajta tumorainak felfedezése.

A kutya orra nedves és hűvös. A nedvesség szerepe az, hogy segít megkötni a levegőből a molekulákat, és kapcsolatba hozza azokat az orr belsejében található szaglóhámmal. Az idegek az így szerzett információkat az agy szaglóközpontjába továbbítják, mely a miénknél negyvenszer nagyobb. A kutyák szaglóhámja sötét színű, ami arra utal, hogy a fekete pigment szerepet játszhat a kiváló szaglás kialakulásában.

A kutya szájpadlásán található egy különleges szerv, amely bizonyos szagok „ízlelésére” alkalmas. Ezt vomeronazális szervnek nevezik, és elsősorban a társas kapcsolatokban, leginkább az ivari működéshez fűződő illatok érzékelésében van szerepe. Ez a szerv közvetlenül az agy limbikus rendszerébe közvetít információkat – az agynak ez a része befolyásolja az érzelmi reakciókat. A kutyák leginkább akkor használják ezt a szervüket, amikor valami nagyon izgalmasat éreznek. Ilyenkor jellegzetesen csattogtatják a fogukat, miközben gyakran fokozott nyálelválasztás figyelhető meg, amit a kutya egyszerre ízlel és szagol.

A szaglóhámon található tömérdek érzékelősejt a különböző fajtájú kutyáknál eltérő méretű és formájú orrban helyezkedik el. A tacskóknak becslések szerint 125 millió, míg a német juhászkutyának 220 millió szaglóreceptora van. Összehasonlítás kedvéért meg kell említenünk, hogy az ember mindössze 5 millió szaglóreceptorral rendelkezik.

 

 

 

Hírek

  • ugrás
    2013-01-03 19:23:11

    Olyan cuki a kutyám amikor átugorja a padot.

  • az én kutyám
    2012-12-02 20:34:47

    Az én kutyám este a kis gyereket megnyalja és úgy alszik el.Ezt mindig megcsinálja,szegény kölöknek mindig letörlöm az arcát.

Asztali nézet